تزریق ژل چیست ؟
یکی دیگر از عمل های جراحی است و دارای کاربردهای متعددی بوده و از این رو بسیاری بدنبال اطلاع از هزینه تزریق ژل، مراقبت های بعد از عمل و یا عوارض تزریق ژل هستند و از طرف دیگر می خواهند درباره حجم دهنده لب، چگونگی انجام این عمل و نحوه استفاده از فیلرها اطلاعاتی کسب کنند.
زیباتر شدن بوسیله حجیم کننده های بافتی :
علائم قابل رویت پیری در طی زمان به علت اشعه خورشید، وراثت و روش زندگی ایجاد می گردد و یکی ازعلائم زودرس آن ایجاد چین و چروک و کاهش حجم پوست می باشد با تزریق فیلرها بصورت غیر جراحی، می توان کاهش حجم را جبران کرده و این خطوط را از بین برد. اگر شما تمایل دارید که ظاهر شما جوان تر گردد و خطوط چین و چروک ها از بین رود این تزریقات برای شما مناسب می باشد.
کاربرد ژل ها در پوست :
مهمترین کاربرد تزریق ژل در پوست، پرکردن چین ها و چاله های عمیق در پوست است مثلاً خطوط خنده یا خطوط عمیق در ناحیه اخم و گاهی چین های عمیق در اطراف چشم و همچنین برای گونه گذاری خصوصاً خانم هایی که دچار لاغری صورت هستند و یا اینکه صورت نسبت به بدن لاغرتر است. فیلرها همچنین برای ضخیم و حجیم کردن لب ها و بهتر کردن ظاهر زخم های فرو رفته نیز بکار می روند.
اکثر فیلرهایی که در کشورهای معتبر اروپایی خصوصاً اروپای غربی و آمریکا ساخته می شوند و مورد تایید سازمان های معتبر در دنیا بوده و برچسب وزارت بهداشت کشورمان را نیز دارند، کاملاً بدون عوارض جانبی هستند.
همچنین قدرت پرکنندگی ژل ها به عوامل متعددی بستگی دارد از جمله :
– تفکیک تزریق
– میزان چین محل : اینکه عمق چین فردی که قرار است ژل تزریق کند عمیق است یا نه
– حجم میزان داروی تزریقی
هزینه ژل تزریق شده :
هزینه تزریق اولاً به نوع ژل و دوام اثر آن و ثانیاً به حجم ژلی که در اخم یا خط خنده یا اطراف چشم نیاز دارد، بستگی دارد.
نکته مهم در مورد ایمنی و عوارض مربوط به ژل ها :
برای افراد عادی بسیار سخت و شاید غیرممکن باشد که بدانند چه فیلری دارای تاییدیه های معتبر بوده و بی عارضه است، لذا باید به پزشک خود اعتماد کنند و پزشک معالج هم نهایت صداقت را داشته باشد و نوع فیلر معروفی را به مراجعه کننده معرفی کند.
دوره نقاهت :
نتایج تزریق ژل ها بلافاصله ظاهر می گردد. بلافاصله بعد از تزریق ممکن است :
– مختصری التهاب یا کبودی وجود داشته باشد
– قرمزی و بی حسی موقت ایجاد شود
– احساس کنید بیش از حد نیاز تزریق شده است
البته جای نگرانی نیست زیرا کلیه مسائل فوق طی چند ساعت تا چند روز از بین خواهد رفت.
نتایج و ظواهر شما :
نتایج دائمی نمی باشد حتی اگر فیلر دائمی یا غیرقابل جذب باشد. از طرفی افزایش سن و جذب فیلر در طی زمان باعث تغییرات می شود و اگر مجدداً تزریق انجام ندهید به شکل اولیه برخواهید گشت.
تاریخچه پرکننده ها (ژل و کلاژن) :
درسال ۱۸۹۳ : نوبوگ، نخستین عمل موفقیت آمیز برداشت چربی از بافت و پیوند و تزریق چربی در ناحیه بازو همان فرد را انجام داد.
درسال ۱۸۹۹: توسط گروسی، ژل پارافین در ناحیه اسکروتوم یک مرد تزریق گردید.
درسال ۱۹۱۰ : توسط لکسور، درناحیه آرواره یک بیمار، نخستین پیوند بافت انجام گرفت.
درسال ۱۹۱۱ : توسط رونینگ، نخستین تزریق چربی توسط سرنگ انجام گرفت.
درسال ۱۹۵۳ : توسط باروندرس، نخستین تزریق سیلیکون مایع در ناحیه صورت انجام گرفت که واکنش سلول نسبت به یک جسم خارجی را به همراه داشت و باعث بروز گرانولوم های متعدد در ناحیه تزریق شد که تکرار این اقدام غیر علمی و ایجاد گرانولوم های متعدد، نهایتا منجر به ممنوع گشتن تزریق سیلیکون توسط سازمان دارو و غذای ایالات متحده آمریکا (FDA ) در سال ۱۹۹۱ گردید.
درسال ۱۹۷۶ : توسط فیشر، پیوند و تزریق بافت چربی به بیماران و داوطلبان متعدد انجام گرفت.
درسال ۱۹۷۸ : توسط ایلوس، نخستین لیپوساکشن بافت چربی به شکل کنونی انجام گردید.
درسال ۱۹۸۱ : توسط اداره اف.دی.ا آمریکا تزریق کلاژن خوکی به انسان مورد تایید قرار گرفته و ابلاغ گردید. در این اطلاعیه استفاده از کلاژن خوکی و تزریق آن به منظور درمان و پرکردن چین و چروک ها، انجام دو تست حساسیت قبل ازانجام تزریق، الزامی اعلام گردیده بود.
بین سالهای ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۰ :محصولات متعددی تحت نامهای “پلی اکریل آمید” ، “هیدروژل های اکریلیک” ، “الکیل ایمیدها” و “سیلیکون” به بازار عرضه گردید که جذب شان به آهستگی صورت می گرفت و دو ویژگی درآنها مشترک بود :
الف : عوارض جانبی آنها به تدریج و با تاخیر ظاهر می گردید.
ب : حساسیت به این محصولات زیاد و گرانولوم های ناشی از تزریق به کرات گزارش می گردید.
کاربردهای تزریق ژل :
اصولا״ یک ژل استاندارد باید دارای سه خاصیت زیر باشد :
الف خاصیت پرکنندگی :
· ژل باید بتواند چین و چروک های صورت را محو نموده و از بین ببرد.
· ژل باید قادرباشد شیارها ٬ گودی های کم و بیش فرورفته را محو نماید.
· ژل باید بتواند محل گوداسکارها و فرورفتگی های ناشی از ضربه یا جراحی را محو نماید.
حجم دهنده :
ژل باید بتواند مناطقی که به علل مختلف چربی بافت خودرا ازدست داده و گودی ایجاد نموده است راترمیم ومحو نماید به ویژه نزد بیماران ایدزی و مبتلا به HIV درمان شده که عضلات آنان تحلیل رفته ونشانه های آن بیشتر درناحیه ی صورت و اندام هایی که باعث تکیدگی و لاغری مفرط شده باشد.
– ژل باید بتواند فرورفتگی های نواحی دورصورت چانه و منطقه گیجگاهی را پر کند.
ج جوان سازی و لطیف نمودن پوست :
در پی تزریق ژل استاندارد به علت دارا بودن خاصیت اسفنجی و جذب آب توسط ژل، منطقه تزریق شده باید جوانتر، شاداب تر و زیباتر به نظر آید.
اسید هیالورونیک :
درسال ۱۹۹۶ اسیدهیالورونیک کشف وبه بازار تحت نام “هیالورون” عرضه گردید که با حضور این ترکیب جدید، مقوله ی تزریق ژل وارد حوزه ای جدید و شگرف گردید به طوریکه تا این زمان نیز همچنان شاهد معرفی محصولات مرغوب تر واستانداردتری از ژل یاد شده به بازار هستیم.
اسید هیالورونیک پلی ساکاریدی است که درسال ۱۹۹۵ درپی تحقیقات فراوان به دست آمد که به لحاظ اینکه منشاﺀ آن از بافت حیوانی نمی باشد، خصوصیات و ویژگی هایی برتراز دیگر پرکننده ها به دست آورده و درحال حاضر مقام نخست را به خود اختصاص داده است.
وبه علت اینکه از سلول و بافت موجود زنده به دست نیامده، بنابراین نیازی به انجام تست های جلدی قبل از تزریق نداشته و مناطق و نقاط مختلف و متعددی در بدن را می توان توسط اسید هیالورونیک درمان نمود. عوارض ثانویه حداقل و نادر می باشد.
اسید هیالورونیک، ویژگی استثنایی وزیکو الاستیسیته دارد واین قابلیت به این معنی است که آب را به خود جذب نموده (هیدروفیل) و از این رو به آن اسفنج نیز اطلاق می گردد. مدت پایداری و باقی ماندن در بافت بین ۶ تا ۱۸ ماه می باشد .
– سلول دوست بوده وعارضه و حساسیتی برای بدن ایجاد نمی نماید و جذب و تحلیل آن در بافت نیز تدریجی و آهسته می باشد .
– عوارض جانبی که بلافاصله نمایان شود جزئی و سریعا״ هم از بین می روند و عوارض جانبی تاخیری و دراز مدت نیز نادر می باشد.
– نتایج حاصله ازتزریق برای فرد وپزشک، هردورضایتبخش می باشد.
قبل از پرداختن به ویژگی های مارک ها و محصولات مختلف اسید هیالورونیک که توسط کمپانی های متعدد و با نام های تجاری گوناگون به بازار عرضه می گردند، ضروری است به یک اصطلاح که به کرات در روند ساخت ژل، همکاران پزشک با آن برخورد می نمایند ٬ اشاره ای گذرا بنماییم
رتیکولاسیون :
برای به دست آوردن محصولی که یکنواخت، همگن بوده و نیز مدت زمان بیشتری را با ایجاد کمترین واکنش حساسیت در بدن داشته باشد، باید کلیه مولکول های ژل مورد نظر در جریان رتیکولاسیون قرار گیرد. رتیکولاسیون باعث می گردد تا زنجیره های اسیدهیالورونیک توسط پل هایی با یکدیگر اتصال مستحکمی برقرار نمایند، این اتصال مانع از تخریب ژل درمقابل آنزیم های موجود در بدن شده که نهایتا باعث دوام و استمرار حضور ژل در بدن می گردد .
جریان رتیکولاسیون در حضور ماده “بوتان دیول دی گلیسیدیل اتر” (BDDE ) تحقق می یابد. این ماده همچنین باعث کاهش معنی دار و چشمگیر ایجاد حساسیت و مسمومیت ژل در بدن می گردد .
محصولات و مارک های مختلف اسید هیالورونیک در بازار :
همانگونه که قبلا״ نیز اشاره شد، محصولات متعدد و متنوعی از ژل به بازار زیبایی عرضه شده که ماده اصلی تمامی آنها “اسید هیالورونیک” می باشد.
عارضه هایی که در پی تزریق ژل ممکن است برای فرد مشکل ساز باشد :
عوارضی که بعلت اشتباه تکنیک و نحوه غلط تزریق، مشکلات و عوارضی برای فرد ایجاد می نماید که عبارتند از :
۱-لکه های عروقی : خونی که مانند دریاچه ای مملو از مولکول های ژل یا کلاژن بوده و روی پوست، لکه بدرنگ، چندرنگ، تیره و ناهموار خود را نشان می دهد .
۲- ناجور قرار گرفتن ژل در محل تزریق
۳-تزریق تکمیلی ژل یا کلاژن ممکن است در محل تزریق منطقه بد منظره، ناهموار و بدرنگی را ایجاد نماید که به راحتی می توان این ضایعه نا فرم را تشخیص داد .
۴- ایجاد دانه ها و ناهمواری های پلکانی درنواحی پیرامونی و انتهایی محل تزریق .
۵- تزریق خیلی سطحی در پوست (به ویژه در ناحیه ی دور چشم ها) ممکن است ناهمواری ها و عوارض مشهودی را برای فرد ایجاد نماید.